Klasyczna i praktyczna odzież gastronomiczna
Ubrania gastronomiczne muszą być wygodne, minimalistyczne i funkcjonalne. Praca z jedzeniem i gotowanie wymaga specjalnej odzieży. Klasyczne ubrania gastronomiczne używane zarówno przez szefów kuchni, kelnerów, jak i inne osoby pracujące w kuchni lub wokół niej muszą być wygodne, łatwe do prania i suszenia, a także stylowe, aby nadać kuchni i restauracji charakter i autorytet.
Odpowiedni ubranie gastronomiczne dla szefa kuchni
Strój szefa kuchni musi być przede wszystkim praktyczny do noszenia. To kucharz jest odpowiedzialny za przygotowanie jedzenia w kuchni. Klasyczna odzież gastronomiczna dla kucharza jest typowo biała i składa się ze spodni oraz koszuli, która w zależności od pory roku może być z krótkim lub długim rękawem. Praca w ruchliwej kuchni, w której panuje wysoka temperatura, wymaga ubrań gastronomicznych przepuszczających powietrze, aby organizm mógł pozbyć się ciepła. Jednocześnie ubrania muszą być miękkie i wygodne w noszeniu przez cały dzień pracy.
Dodatkowe akcesoria dla kucharzy:
– fartuch – używany ochronnie podczas krojenia mięsa lub warzyw, aby uniknąć rozpryskiwania soków i płynów na spodnie i koszulę
– rękawiczki
– czapka kucharska lub siatka na włosy, aby zapewnić odpowiednią higienę podczas przygotowywania posiłków
– antypoślizgowe obuwie – podłoga w kuchni jest nierzadko mokra i śliska, buty więc muszą zapewnić odpowiednią przyczepność do podłoża i bezpieczeństwo dla użytkującego. Ważne jest, aby buty zapewniały wygodę podczas wielogodzinnego stania w pracy.
Odpowiedni dobór odzieży gastronomicznej i obuwia ochronnego dla kucharzy pozwala na prawidłową pracę i zmniejsza liczbę wypadków i zwolnień. Szeroki asortyment tego typu ubrań można znaleźć pod adresem https://www.bhp-gabi.pl/k941,odziez-robocza-odziez-dla-gastronomii.html.
Elegancka odzież gastronomiczna
Ubrania gastronomiczne przeznaczone dla kelnerów muszą być reprezentacyjne. Najczęściej są to klasyczne czarno-białe stroje, ale można też kupić m.in. zapaski kelnerskie w wielu eleganckich kolorach, które będą lepiej dopasowane do wystroju restauracji. Fartuchy kelnera powinny mieć kieszenie, aby kelner mógł mieć przy sobie notatnik i długopis, gdy musi przyjmować zamówienia gości. Obsługa gości i chodzenie z ciężkimi tacami przez wiele godzin wymaga wygodnych butów z antypoślizgowymi i amortyzującymi podeszwami. Do stroju kelnera można dodać specjalną apaszkę lub krawat, co nada mu niepowtarzalności i charyzmy.